Wat?

Lokaal Cultuurbeleid Merksem beheert verschillende huizen waar cultuur centraal staat en organiseert samen met het district en partners zoals Bib Park en jongerencentrum Bouckenborgh allerlei culturele activiteiten in Merksem. We bereiken hiermee zowel een lokaal als bovenlokaal publiek. Binnen onze werkingen zetten we sterk in op participatie en zoeken we naar manieren om samen met verschillende groepen een sterk artistiek aanbod op te zetten. 

Hiervoor zijn we op zoek naar artiesten die interesse hebben in een residentie in één van onze huizen: Schouwburg Noord, Merksemdok en kasteel Bouckenborgh. De ruimtes die we ter beschikking hebben variëren van een theaterzaal met 430 plaatsen tot kleinere repetitieruimtes en enkele ateliers voor beeldende kunstenaars.

Ben je?

Op zoek naar een uitgeruste theaterzaal om een voorstelling af te werken en in première te laten gaan? Op zoek naar een inspirerende werkplek om te schrijven of te werken aan je beeldend werk? Creëer je jouw kunst samen met bepaalde groepen of publieken? Heb je een hart voor community art en co-creatie? 

Wie weet zijn we dan een perfecte match!

Zowel individuele kunstenaars als gezelschappen en verenigingen kunnen ingaan op deze oproep.

Wat bieden we?

Een residentie op maat in één van onze huizen, rekening houdend met onze seizoensprogrammatie. 

Een residentie omvat werkplek voor een korte of langere periode (max.2 jaar), met ondersteuning op vlak van techniek, communicatie, en eventuele andere ondersteuning waar kan.  We bieden naast werk - en toonplek ook een netwerk aan van onze andere residenten en artiesten in huis.

Wat verwachten we van jou?

Als artist in residence ben je mee ambassadeur van onze werking. Je bent aanwezig op netwerkmomenten met andere residenten en je werkt mee aan het uitbouwen van een artist community binnen onze huizen. 

Selectie

Stuur vóór 15 september een kort projectvoorstel (max1 A4) samen met een biografie of portfolio van je werk naar noord@antwerpen.be. 

Na een eerste selectie op basis van de ingezonden voorstellen, nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek op 15 oktober om te zien of we een goede match zijn! 

Community art projecten of kunstprojecten waar cocreatie centraal staat, zijn geen must, maar hebben een streepje voor.

Nog niets concreet in de pijplijn? Geen zorgen: we herhalen deze open call in 2025. Stuur je idee in voor 15 mei 2025 en hou onze website en socials in het oog!

Praktisch

vlieg afbeelding afbeelding moeilijkheisgraagd
locatie
  • Merksemdok
  • Emiel Lemineurstraat 72
  • 2170 Merksem

Extra

Meer info en selectie:

noord@antwerpen.be