Scholen

Op deze pagina

We hebben een divers aanbod voor scholen, in de eerste plaats rond leesbevordering, armoede en multiculturaliteit. 

Ontsnapt uit de Krabbenmand

Op 17 oktober 2017, Wereldarmoededag, tonen we het theaterstuk ‘Ontsnapt uit de Krabbenmand’ aan directies en leerkrachten van Merksemse scholen.

De opvoering kan nadien op vraag geboekt worden in de klas of in de school voor jongeren vanaf 15 jaar.

Het verhaal

‘Ontsnapt uit de Krabbenmand’ vertelt het verhaal van Emilie en Nico en hun gevecht tegen de armoede. Emilie is opgegroeid in armoede en geweld en door haar tegendraads karakter en directheid heeft ze niet de kansen gegrepen of gekregen die haar uit die generatiearmoede zou kunnen optillen. Nico komt uit een gezin waar de materiële toestand belangrijker was dan warmte en genegenheid voor hun kind. Slaag was ook een antwoord op frustratie en onmacht. Zo komt hij ook in een drugscene terecht en door enkele domme dingen gaat hij van de hemel naar de hel. Hij geraakt verslaafd, wordt een halve crimineel en belandt uiteindelijk in een uitzichtloze situatie van armoede en geweld.

Ze ontmoeten elkaar reeds op jeugdige leeftijd, maar het is pas als Emilie 18 wordt, dat ze zich aan een tomeloze liefde overgeven. Maar hun armoedige en schijnbaar uitzichtloze situatie leidt tot partnergeweld en ups en downs in hun liefde. Het is uiteindelijk dankzij twee externe voorvallen dat zij langzaam uit hun krabbenmand kruipen: Lydia, een zorgverpleegster die hen bijstaat in hun sociale en financiële toestand en de Therapeutische Gemeenschap die Nico helpt af te kicken. Maar het is vooral het niet opgeven van de liefde voor elkaar die hen daarin doet slagen.

Achtergrond

De theatervoorstelling is gebaseerd op het boek ‘Ik ben iemand/niemand’ van de Merksemse auteur Guy Didelez. Guy Didelez werkte voor dit verhaal samen met Lieven De Pril die professioneel en als vrijwilliger actief is bij Welzijnszorg-Samen tegen Armoede en de vzw Welzijnsschakels, twee organisaties waar armen het woord nemen. Hij bouwde via deze werking vriendschapsrelaties op met veel gezinnen in verborgen armoede. Armoede zit in Vlaanderen vaak verborgen achter de gevels. Nochtans is het de realiteit voor 1 op 10 mensen en een risico voor iedereen.

Het boek werd al eerder bewerkt voor theater door Guy Bernaert. Marleen Merckx bracht de monoloog ‘Leven in de Krabbenmand’ een 200-tal keren op verschillende podia verspreid over heel Vlaanderen. Het is een boek dat respect afdwingt door de kracht en de overlevingsvaardigheden die bij gezinnen in armoede dagelijks aan de orde zijn. Guy Didelez maakt daarom zelf nog een bewerking voor amateurtheater, met de nieuwe titel ‘Ontsnapt uit de krabbenmand’.

Het Merksemse theatergezelschap Karakter Collectief is met de nieuwe tekst aan de slag gegaan. André Lefèvre tekende voor de regie. Acteurs werden gezocht bij de bezoekers van Sociale Kruidenier tWinkeltje en Babylon, de taaloefenkansen Nederlands van Cultureel Ontmoetingscentrum Merksemdok. Op 19, 20, 26 en 27 maart 2017 werd de uitvoering gebracht in CO Merksemdok. Op uitnodiging werd het deze zomer ook op de planken gebracht in ‘Spots op West’, het zomerfestival van Opendoek. Het had ondanks alle toneelmatige beperkingen in al zijn oprechtheid iets heel ontroerends. De acteurs zijn mensen bij die nog nooit op een podium hadden gestaan. Als ervaringsdeskundigen brengen ze als het ware hun verhaal. We hebben gezien hoe ze opfleurden en groeiden bij het zeer terechte applaus dat hen voor hun optreden in maart 2017 te beurt viel.

De schoolvoorstelling

Op vraag van de acteurs wordt er nu gewerkt aan een schoolvoorstelling rond ‘Ontsnapt uit de Krabbenmand’. Het stuk kan – mits een goede communicatie naar scholen: ‘dit zijn ervaringsdeskundigen en dus mensen die armoede zelf aan den lijve ondervonden hebben’ – een grote impact op de jeugd hebben. We zijn blij voor de André en de acteurs dat hun mooie plannen nog niet eindigen. En vooral blij voor mensen in armoede dat het boek, de dialoogversie én de uitgebreidere versie voor meer acteurs, armoede weer een stukje meer bespreekbaar maken.

Voorleesweek

Meer info volgt. 

Vrijwilligerswerk

Meer info volgt.